Nederlanders uit Caribisch Nederland en mensen uit de Balkan worden massaal geweigerd in ziekenhuizen.

  • feb 2023
  • Joop Dorleijn
  • 5
  • 517
Joop Dorleijn
Wet & Regelgeving
  • Ruben Loose
  • Denise van Holfen
  • Rina Beers
  • Astrid Rijff
  • Basma Djemni-Smith

Nederlanders uit Caribisch Nederland en mensen uit de Balkan raken massaal geweigerd in ziekenhuizen ondanks dat alle ziekenhuizen op papier aangesloten zijn bij het CAK. Het gevolg is dat mensen op straat sterven of op hun verblijfadres achtervolgd worden met oninbare facturen. De mensen komen in Nederland aan zoals dat benoemd wordt "onvoorbereid" omdat ze niet vooraf voor woonruimte & inkomen uit werk hebben gezorgd. In Rotterdam alleen zwerven zo zo'n 5.000 MENSEN door de stad. De gemeente/NS haalt vrij recent de bankjes uit de stationshal weg om een concentratie van daklozen die ergens warm en droog de nacht willen doorbrengen. Of ze nu wel/niet 'voorbereid' naar Nederland zijn gekomen, ZE ZIJN ER.

  • Het is inhumaan in mijn beleving deze mensen aan hun lot over te laten.
  • Het is inhumaan in mijn beleving om de nachtopvang in te krimpen en de groep daklozen zonder enige medische ziekenhuis zorg de straat op te sturen.
    • Het Leger des Heils als voorvechter voor 'Mensen zonder Helper' werkt hier noodgedwongen aan mee.

Er wordt steeds gezegd dat we in een 'rijk' land wonen.

Door de landelijke, regionale en lokale overheden wordt het bestaan van MENSEN binnen Nederland ontkend & gemarginaliseerd. Nog los van de gezondheidsproblematiek die hieruit voortvloeit. Ze hebben geen rechten dus geen toegang tot de Lokale of Nationale Ombudsman

Reacties

5 reacties, meest recent: 7 maart 2023
  • Aangepast op 16 februari 2023

    @joopdorleijn53 ik lees veel over deze problematiek in Rotterdam. Ik kan me niet voorstellen dat hier geen melding over mag worden gemaakt bij lokale ombudsman in Rotterdam, maar mijn kennis reikt als 'newby' nog niet zover.

    Dus ik ben benieuwd of anderen weten hoe deze signalen doorgegeven worden? En misschien ons wijzer kan maken over deze problematiek @odettevanderkemp @petra?

    En ik denk dat mijn collega @denise ons misschien hier ook wat wijzer over kan maken.

    Basma Djemni-Smith
  • Met betrekking tot de weigering in ziekenhuizen, een arts legt een eed af:

    Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen.

    Een ieder die met de dood wordt bedreigt door ziekte of gebrek heeft recht op hulp aldus deze eed, sterker nog in 2019 heeft het Maasstad ziekenhuis Rotterdam nog in het nieuws gestaan, dat hulp aan onverzekerden toch kan worden gedeclareerd.

    Een voorkomend en bekend probleem is echter dan een deel van de thuisloze mensen structureel in het ziekenhuis komt voor warmte, een pleister, koffie, dutje op de gerstehulp en schopt stennis als wordt verteld dat dit niet de bedoeling is. Of dat deze specifiek genoemde doelgroep betreft kan ik natuurlijk niet vertellen en daar heb en wil ik geen mening over hebben. Het is echter wel punt van zorg en punt van aandacht dat deze groep zich ongehoord voelt! Zowel op medisch (verzekerings?) vlak als qua basisbehoefte en woonvoorziening.

    Astrid Rijff
  • Dit probleem is al eerder door straatdokter Marcel Slockers gesignaleerd. Het zou dienstig zijn de ziekenhuizen en huisartsen in Rotterdam te vragen in welke mate zij van de CAK regeling gebruik maken. Dan zie je meteen welke ziekenhuizen wel en niet zorg aan onverzekerde mensen leveren.

    Rina Beers
  • @Basma Ik was ook nog niet bekend met deze problematiek, maar ik zal even navraag doen bij een aantal collega's waarvan ik vermoed dat zij hier misschien wel eerder iets over voorbij hebben zien komen.

    Denise van Holfen
  • @joopdorleijn53 Ik heb intern navraag gedaan. We hebben in het verleden aandacht gehad voor deze problematiek. Zie hiervoor: https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/nieuwsbericht/2013/nationale-ombudsman-verbeter-medische-zorg-vreemdelingen en https://www.nationaleombudsman.nl/system/files/bijlage/151217%20Aanbevelingen%20Zorgeloos%20op%20straat.pdf. Op dit moment volgen we de situatie.

    Verder is het goed om te weten dat ook deze mensen bij ons terecht kunnen met klachten over de Nederlandse overheid. Tot slot: het radioprogramma Argos besteedde vorig weekend aandacht aan deze problemen. Misschien nog interessant om terug te luisteren? https://www.vpro.nl/argos/media/luister/argos-radio/onderwerpen/2023/ziek-zonder-verblijfsvergunning-te-complex-voor-zorg.html

    Denise van Holfen