Webinar 'De burger verdient beter'

09:30-10:30Locatievia ZoomCategorieOverig
  • 3003
  • 78
  • Ma 28 jun
    2021
  • 09:30-10:30
Evenementen

Wat kun je verwachten? De overheid is voor veel burgers te complex. Met regelmaat raken ze bekneld tussen wal en schip. De menselijke maat ontbreekt. Hun vertrouwen in de overheid daalt.

Jij als professional werkt met burgers die een hulpvraag hebben. Je bent bijvoorbeeld werkzaam in de zorg, helpt mensen met financiële problemen, zit in het onderwijs of helpt mensen op juridisch vlak.

Reinier van Zutphen, de Nationale ombudsman, gaat tijdens deze Webinar daarom graag met jou in gesprek.

  • Wat zie jij dat nodig is om de menselijke maat terug te brengen in de dienstverlening van de overheid?
  • Waar raakt het jouw werk?
  • Welke tips heb jij voor Reinier en de andere deelnemers?

Aan het eind van de Webinar heb je een inspirerende bijeenkomst gehad, goede voorbeelden gehoord en zijn er praktische acties geformuleerd die we samen op kunnen pakken. Je deelname is waardevol!
Alle gegevens voor deelname worden automatisch aan je toegestuurd.

Je kunt deelnemen aan de webinar via deze zoom-link: https://us02web.zoom.us/j/81524530588

Heb je vragen aan Reinier? Stel ze dan alvast hieronder in de reacties!

Deze webinar zal worden opgenomen en worden gedeeld op het afgeschermde deel van de Raadbaak zodat leden die niet aanwezig kunnen zijn de opname terug kunnen zien. De opname zal enkel op deze plek gedeeld worden. We zullen dit voordat we starten aankondigen zodat deelnemers die niet in beeld willen komen de gelegenheid hebben om hun videobeeld uit te zetten.

Reacties

12 reacties, meest recent: 28 juli 2021
  • Aangepast op 14 juni 2021

    In meerpartijenverhoudingen (zoals het omgevingsrecht) voelen omwonenden zich soms ook gemangeld door de gemeente. Dat is vaak niet terecht, want ook de gemeente is gebonden aan landelijke milieuwetgeving. De gemeente heeft niet altijd ruimte om daar vanaf te wijken. Maatwerk is nu een veel gehoord iets, maar tast de rechtszekerheid van het desbetreffende bedrijf aan, dat is dus ook niet altijd een optie. Op welke manier zouden we ook hier de 'menselijke maat' in het proces van bijvoorbeeld vergunningverlening kunnen inbouwen?

  • Ik zou me graag aanmelden voor de webinar, maar ik heb die dag een andere training staan. Kan ik de webinar ook later terugkijken?

  • Ha @annemiekevos fijn dat jij hier je vraag al stelt! @anneforte ik kom z.s.m. terug op jouw vraag, ik weet namelijk nog niet op we een opname kunnen delen. Wat we sowieso doen is een inhoudelijke terugkoppeling delen op de Raadbaak in de vorm van een korte blog/FAQ zodat we ook na de webinar het gesprek met elkaar kunnen voortzetten. Stel dus vooral van te voren hier je vraag, dan kunnen we die eventueel wel meenemen in het gesprek.

  • @tamarberger, dank voor je reactie. Ik hoop dat het gedeeld kan worden, zou mooi zijn! Hieronder een aantal vragen voor in t webinar.

    vragen voor webinar: (waar ik zelf helaas niet bij aanwezig kan zijn)

    1. Wat is er nodig om de kloof te dichten - of dichter te maken - tussen de burger en de gemeente?

    2. Zijn er praktijkvoorbeelden van methoden die hebben gewerkt om met de mensen die (kans hebben op) schulden/inanciele moeilijkheden in contact te komen en ze te helpen? Wat is hiervoor nodig? Wat werkt wel en wat werkt niet?

    3: Hoe zorg je ervoor dat je de schaamte en het taboe doorbreekt, zodat het bespreekbaar is en mensen dat ook durven?

    4: Bestaan er preventieve aanpakken om jongeren en ouders (dat is de doelgroep waar ik mee werk) te helpen, zodat zij niet of minder in de schulden terecht komen?

  • Ik heb de volgende vraag voor het webinar:

    "Zou het toestaan van een rechterlijke toetsing van de Nederlandse Grondwet, de Grondwet meer zichtbaar maken voor de burger én de handhaving en de effectiviteit ervan bevorderen?" Momenteel is het zo dat door het toetsingsverbod (art. 120 Gw) de rechter de grondwettigheid van wetten en verdragen niet kan beoordelen. Hoe denkt de Nationale ombudsman hierover? 👩‍⚖️

    Elvira de Wildt heeft een nieuw document toegevoegd

    De_beperkingssystematiek_van_de_Nederlandse_grondrechten.pdf (PDF, 100 KB)

  • Aangepast op 23 juni 2021

    Stelling: door steeds ver(der)gaande juridisering en politikisering van de klacht kan dit laagdrempelige middel mogelijk verworden tot de zoveelste bestuursrechtelijke procedure waarbij het primaire doel -(h)erkenning van het probleem en het gezamenlijk zoeken naar een oplossing - op de achtergrond komt. Is mijn waarneming dat sprake is van een dergelijke tendens juist?

  • Ik heb de volgende vraag: kan een lokale ombudsfunctie een oplossing zijn voor burgers die hun weg moeilijk kunnen vinden naar de gemeente of het gevoel hebben niet gehoord te worden? En zijn er voorbeelden in het land van een lokale ombudsfunctie op ruimtelijk gebied?

  • Zo ver ik weet is er een ombudsman in elk gemeente. Hoe bekend het is onder de inwoners is een ander verhaal. Inderdaad hoorvje niet zo veel over. Mogelijk meer publiciteit als oplossing. Zelf verwijs ik anderen naar toe

  • Hallo allemaal. 😄 Ik heb het webinar teruggekeken en heb begrepen dat mijn vraag nog niet is beantwoord.

    Misschien dat dit alsnog kan? 😄 Mijn vraag voor het webinar was ⤵️

    "Zou het toestaan van een rechterlijke toetsing van de Nederlandse Grondwet, de Grondwet meer zichtbaar maken voor de burger én de handhaving en de effectiviteit ervan bevorderen?" Momenteel is het zo dat door het toetsingsverbod (art. 120 Gw) de rechter de grondwettigheid van wetten en verdragen niet kan beoordelen. Hoe denkt de Nationale ombudsman hierover?

    Alvast dank voor een reactie!

  • Aangepast op 28 juli 2021

    Hoi Elvira @l4a fijn dat je het webinar hebt teruggekeken. En inderdaad, jouw vraag is nog niet beantwoord. Ik doe bij deze een poging :-)! Ik tag een collega die mij wellicht kan aanvullen indien nodig. @fransweerkamp

    Het korte antwoord: de Nationale Ombudsman is niet bevoegd om inhoudelijk uitspraken te doen over het aanpassen van wetgeving. Wel over de wijze waarop een wet is gehandhaafd en of dit op een behoorlijke manier is gebeurd. Hieronder langere uitleg.

    Langere uitleg: De Nationale Ombudsman werkt op basis van concrete klachten van burgers of eventueel raadgevers. In situaties waar er veel signalen/klachten binnenkomen over een bepaald onderwerp dan kan er structureel onderzoek worden verricht. De strekking van het onderzoek is het achterhalen of de overheid in een bepaalde situatie behoorlijk heeft gehandeld (in het webinar ging het ook over de menselijke maat en behoorlijk handelen) Met het aankaarten van praktische problemen in de bescherming van rechten van Nederlanders, hopen we bij te dragen aan de bescherming van grondrechten van Nederlanders. De Nationale ombudsman als organisatie moet zich houden aan de bevoegdheden die we van de wetgever hebben toebedeeld gekregen, dus kunnen we niet ijveren voor betere wetgeving in Nederland of in het geval van jouw vraag, het toestaan van een rechterlijke toetsing van de Nederlandse Grondwet.

    De Raadbaak als community biedt daarom ook een plek om concrete knelpunten aan te kaarten, hier samen over te sparren, en bij meerdere knelpunten kan de NO kijken of er structureel onderzoek verricht kan worden.

    Er zijn in NL wel organisaties die zich bezighouden met jouw vraagstuk, wellicht ken je ze. Platform Burgerrechten, Amnesty International, of het Nederlands Juristen Comité voor Mensenrechten.

  • Dag allemaal,

    Wat Tamar zegt klopt inderdaad helemaal.

    @l4a als ombudsman is fundamentele rechten een heel belangrijk thema. Op de Ombudsagenda 2021 staan onderwerpen waarop we ons in het bijzonder richten dit jaar, onder andere die te maken hebben met het thema fundamentele rechten. Aan welke onderwerpen besteden wij extra aandacht onder fundamentele rechten? Die vind je hier: https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/dossier/fundamentele-rechten-2021

Om je aan te melden voor dit evenement is registreren voor deze community de eerste stap.