Raadbaak nieuwsbrief maart 2024

  • 20 mrt
  • 51

Beste Raadbaak deelnemer,

De Raadbaak groeit gestaag door. Ondertussen hebben we bijna 1000 deelnemers. Dit betekent dat sinds mijn komst, ruim een jaar geleden, er 300 nieuwe deelnemers bij zijn gekomen: welkom allemaal!

Deze groei van deelnemers komt mede door onze activiteiten en bijeenkomsten, daarvan hebben we er weer aan aantal gehad de afgelopen maanden. Daarnaast hebben we weer een aantal signalen gekregen en wordt er samen volop geleerd en uitgewisseld.

Ik breng je met deze nieuwsbrief weer op de hoogte een deel van de activiteit op de Raadbaak.


Signalen

De Raadbaak community is ooit gestart o.a. vanuit de wens van intermediairs/professionals om signalen van burgers in de knel sneller te delen met de Nationale ombudsman. Bij de Nationale ombudsman beoordelen we signalen die we via allerlei kanalen binnenkrijgen en houden we vinger aan de pols. Klachten moeten door burgers altijd eerst bij de overheidsinstantie zelf worden ingediend.

Soms resulteert dit in een nader individueel onderzoek en soms rolt er een rapport of brief uit. We doen ook allerlei onderzoek uit eigen beweging. Meer weten over wat de Nationale ombudsman doet en wat de route precies is bij een klacht? Lees hier verder.


Leren met en van elkaar

De Raadbaak community is meer: het is ook een leerplatform geworden. De Nationale ombudsman leert van de professionals en intermediairs en andersom. We organiseren Q&A sessies om onze rapporten toe te lichten, dialoogsessies om onderling begrip te vergroten en live bijeenkomsten om casuistiek te bespreken.

Tussen de deelnemers onderling ontstaan ook vaak mooie leermomenten. Het juridisch loket heeft een eigen groep geopend, Divosa bespreekt casuistieken met gemeente professionals en deelnemers onderling organiseren intervsie met elkaar. Het mooie is dat er zoveel verschillende soorten intermediairs en profssionals aangesloten zijn, dat zij ook weer over domeinen en disciplines heen kennis en evaring uitwisselen. Alles om die burger uiteindelijk beter op weg te helpen.


Provincietour Overijssel

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen en Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer komen naar de provincie Overijssel. Maandag 15 tot en met woensdag 17 april staan in het teken van ontmoetingen met burgers en professionals, waarin we lokale signalen, kennis en informatie met elkaar uitwisselen.

Via de Raadbaak deelnemers hebben we een uitvraag gedaan waar we echt naartoe moeten in Overijssel; we hebben veel reacties gekregen. Om dit allemaal in het programma te passen was een uitdaging en sommigen hebben we dan ook moeten teleurstellen. Maar we hebben ook veel zin in de organisaties waar we wel naartoe gaan en verheugen ons daarop!

Op maandag 15 april tijdens deze Provincietour, organiseren we een bijeenkomst voor deelnemers van de Raadbaak in Almelo. Hier maak je kennis met de Nationele ombudsman en de klachtcoordinatoren van de gemeenten uit de regio. We hebben een deels overlappend programma om elkaar beter te leren kennen en te netwerken. Het programma wordt nog verder uitgewerkt en zo snel mogelijk gepubliceerd.

Meer informatie en mogelijkheid tot aanmelden vind je hier!


Q&A sessie vroegsignalering: 'Hoe eerder hoe beter'

Deze week hebben we deze Q&A sessie georganiseerd, waar rond de 20 deelnemers uiteindelijk aan hebben meegedaan. Deze sessie hebben we georganiseerd naar aanleiding van het rapport wat de Nationale ombudsman heeft gepubliceerd rondom vroegsignalering. Dit rapport wordt nu aangeboden aan de demissionair minister die een reactie moet geven. Hierna zullen we een tweede bijeenkomst organiseren, aangezien daar veel animo voor is bij de deelnemers. Wordt vervolgd dus!


Vul je profiel in en ik geef een boek door!

Onlangs was ik bij een voordracht van Milio van de Kamp. Hij las voor uit zijn boek 'Mischien moet je iets lager mikken'. Een indrukwekkend verhaal over armoede en kansenongelijkheid. Een herkenbaar verhaal voor mij en belangrijk voor iedereen die werkt als intermediair of professional. Ik geef inspiratie en kennis graag door: vul daarom je profiel zo volledig mogelijk in en stuur mij een chat als je dat gedaan hebt. Ik geef mijn exemplaar van het boek dan door aan een van de deelnemers. En hoop dat je hetzelfde doet uiteindelijk!

Om elkaar te kunnen vinden en zien is het belangrijk dat we allemaal ons profiel invullen. Zo weten we met wie we te maken hebben en kunnen we zoeken naar mensen op basis van trefwoorden. Stel, ik zoek iemand die me meer kan vertellen over schuldhulpverlening, of ik wil weten wie in een bepaalde regio werkt. Ik toets dan schuldhulp en de regio in en krijg een lijst met Raadbaak deelnemers eruit. Probeer het maar eens! Daarom is het invullen van het profiel zo waardevol en een belangrijk onderdeel van een community.

Groet,

Basma Djemni-Smith

Communitymanager de Raadbaak.

Trefwoorden