Bauke Koekoek en het verschil tussen inhoud en betrekking - Raadbaakbijeenkomst

  • nov 2023
  • Heleen Verheul
  • 266
Heleen Verheul
Voor iedereen

"Waarom noemen we iemand een 'verward persoon'? Ikzelf zeg liever 'onbegrepen persoon'. Want in die bewoording kan de ontvanger nog een rol spelen: wat kunnen we doen om deze persoon beter te begrijpen?", aldus Bauke Koekkoek, lector onbegrepen gedrag bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Tijdens een bijeenkomst van de Raadbaak op 16 november deelt hij met aanwezigen hoe we de burger beter kunnen begrijpen.

Daarbij benadrukt Koekkoek het verschil tussen inhoud en betrekking: "De inhoud is wát er gezegd wordt. Maar de betrekking gaat om hóe het gezegd wordt. Welke interactie of machtsverhouding wordt ermee beoogd? Dus: wat bedoelt iemand eigenlijk? In veel opleidingen van hulpverleners is hier, gelukkig, aandacht voor. "

Aanwezigen in de zaal, onder andere maatschappelijk werkers, sociaal raadslieden en gemeenteambtenaren, herkennen dit. Eén van de hen benoemt het effect van mailen, bellen of face-to-face contact met burgers: "Soms krijg ik een klacht binnen: een paginalange brief en gehighlight met allerlei kleuren. Dat creëert bij mij een bepaalde verwachting. Ik pak dan de telefoon en dat kan tot de mooiste gesprekken leiden. Het is dus belangrijk om nieuwsgierig te blijven."

Koekkoek vult aan: "De betrekking bepaalt vaak de relatie. Als een vraag inhoudelijk is, kun je vaak zakelijk zijn. Als een vraag persoonlijker is, vraagt dat een andere interactie. Dan moet je op zoek naar de vraag achter de vraag, en dat kan soms heel spannend zijn."

Wil jij ook meepraten? Hou de berichten op de Raadbaak in de gaten voor de volgende bijeenkomst.