Mag niet van de AVG

  • 7 dec
  • Bart-Jan Noorlander
  • ·
  • Aangepast 8 dec
  • 2
  • 483
Bart-Jan Noorlander
Voor iedereen
  • Basma Djemni-Smith
  • Andre van Mierlo
  • Maria Houben

Graag breng ik de volgende casus (die ik helaas veel vaker tegenkom) onder de aandacht en ben benieuwd naar welke mogelijkheden jullie zien.

De casus heeft raakvlakken met 'ouderverstoting OTS' maar in bepaalde opzichten ook weer niet.

Jongeman gaat op 16 jarige leeftijd binnen een instelling wonen, vanwege gedragsproblemen en persoonlijkheidsproblematiek. Sinds dat hij daar woont vermijd hij het contact met zijn familie, zonder aantoonbare reden. Inmiddels is deze jongen 18 jaar geworden, heeft een relatie met een medebewoner en moet daarom weg, waar hij nu woont. Deze jongen heeft er schijnbaar geen problemen mee dat hij weg moet. Echter, hij is onvoldoende zelfredzaam om goed voor zichzelf te kunnen zorgen en door deze situatie zullen de problemen voor hem alleen maar groter gaan worden. Ouders zijn daarom in contact gegaan met de zorgorganisatie om te kijken hoe zij bepaalde zaken kunnen regelen. Echter geeft de instelling aan: 'hij wil geen contact, daarom delen wij geen informatie'. De instelling zegt zelf ook mee te denken voor andere instellingen maar dat weigert hij. Deze jongen dreigt op straat te belanden, zonder dat iemand hem kan helpen. Ouders weten niet eens of hun kind nog woont binnen de instelling of dat hij inmiddels elders verblijft (zonder jeugdzorg!)

Er wordt door de instelling steeds gezegd: 'mag niet van de AVG'. Maar is dat wel echt zo? We hebben het vaak over 'autonomie' maar wat als iemand zijn 'autonomie' niet goed kan waarnemen. Ik weet wel dat vinden anderen, maar toch als deze situatie niet veranderd kunnen we ons enigszins indenken waar zo'n jongen helaas beland.

Ik ben daarom benieuwd naar jullie inzichten!

NB. Ouders gaan proberen om alsnog mentorschap aan te vragen met betrokkenheid van een onafhankelijke bureau.

Reacties

2 reacties, meest recent: 8 december 2023
  • De instelling beroept zich op goede zorgverlening en als er een mentor en of bewindvoerder aangesteld wordt uit eigen omgeving, familie dan zullen zij als een haas bij de rechter staan via een professionele bewindvoerder mentor en zeggen dat de familie de boosdoener is. Dit is mogelijk via wetgeving die hiervoor niet bedoeld is. Zie bijgevoegd artikel https://www.platform-investico.nl/artikel/zorginstellingen-misbruiken-nieuwe-wet-om-families-buitenspel-te-zetten/

    De instellingen, behandelaren en hulpverleners schromen niet om familie die juridische vertegenwoordiging hebben direct en indirect te mishandelen. Hier kan ik een boekje over open doen ik ben zelf slachtoffer en dit speelt al vanaf 2020. Ik wordt afgeperst en sta zelfs voor de rechtbank. De rechtbank loopt in de voetsporen van deze organisaties en is ook ketenpartner hierin.

    Maria Houben
  • IK lees dat hij meerderjarig is. AVG technisch snap ik het eerlijk gezegd wel hoe rottig ook .Alleen als hij o.a. een gevaar wordt voor hemzelf of anderen dan is er een mogelijkheid dat er informatie zonder dat hij het zelf weet wordt gedeeld .Mentorschap is een optie maar zal bij de rechter goed onderbouwd moeten worden.

    Andre van Mierlo