Financiële uitbuiting dementerenden.

  • okt 2022
  • Astrid Rijff
  • 6
  • 279
Astrid Rijff
Voor iedereen
  • Andre van Mierlo
  • Kirsten Wagenaar

Steeds vaker kom ik cliënten tegen die vermoeden dat hun ouders financieel worden uitgebuit door een broer of zus. Een levenstestament met financiële volmacht, opgemaakt in coronatijd waarbij de oudere niet zelden amper gezien is door de notaris, dan wel via videobellen of enkel om het document te tekenen maar niet in "privacy" een gesprek hebben genoten.

Zijn er hier mensen uit het werkveld van deze doelgroep, dan wel juristen die deze ervaring ook herkennen?

Reacties

6 reacties, meest recent: 7 oktober 2022
  • Heel af en toe kom ik dat wel eens tegen.Meestal is het dan al te laat. Het zijn inderdaad vaak de kinderen die dan ineens geld zien en dan zaken ""vragen ""aan hun ouders.

    bij een paar ouderen heb ik geadviseerd om meteen een levenstestament op te stellen nu het nog kan (bij beginnende dementie) ter voorkoming van ouderen misbruik!

    Is wel goed om hier meer aandacht voor te vragen. Zag nog wel een spotje voorbij komen maar misscien moet het nog hoger op de maatschappelijke agenda staan

    Andre van Mierlo
  • @andrevanmierlo dank voor je reactie. Ja ik ken het spotje inderdaad maar je vraagt je af of dat juist de doelgroep van kwetsbare senioren bereikt. Opstellen van een levenstestament moet je dus echt op tijd doen. Of notarissen zouden scherper moeten zijn op zo'n persoonlijk gesprek met privacy.

    Kirsten Wagenaar
  • Aangepast op 6 oktober 2022

    @kirstenwagenaar030 een voorbeeld van zo'n casus die ik nu heb liggen, mevrouw heeft op 88 jarige leeftijd een levenstestament opgesteld, met financiële volmacht. Dit hele testament rept maar over 1 van haar 5 kinderen. Binnen 3 maanden na tekenen is mevrouw zwaar dement opgenomen in een verzorgingshuis. De opname is toevallig geregeld door het kind dat de volmacht heeft en de mentor is. Er is ondanks dat mevrouw 88 is, en pas haar man verloren was na een eindeloos slepende ziekte met geen word gerept over welke medische handeling dan ook. De overige kinderen werden pas op de hoogte gesteld toen het testament al "geldig" was. De notaris heeft "geen medische stukken gezien waaruit blijkt dat mevrouw niet bekwaam was" (deze waren ook niet aanwezig, de diagnose is daags na opstellen gesteld) de notaris heeft mevrouw en 1 van haar 5 kinderen enkel via een videoverbinding gezien. In dit soort zaken kan ik echt wel met mijn hoofd tegen de muur gaan slaan.

    Het levenstestament geeft de gevolmachtigde toestemming tot verkoop van woning, en het doen van "bovenmatige giften" aan erfgenamen. ( zichtzelf dus )

    Astrid Rijff
  • En hoe is de casus bij jou terecht gekomen, via een van de andere kinderen? En hoe zouden dit soort situaties in de toekomst voorkomen kunnen worden? Strengere regels bij de notaris?

    Kirsten Wagenaar
  • 4 van de 5 kinderen hebben mij inderdaad getroffen om te kijken wat er nog mogelijk is. Ik zie wel mogelijkheden maar de weg erheen is misschien langer dan het mentorschap en levenstestament (aangezien deze mevrouw zwak van gezondheid is) Ik denk dat een notaris altijd een 1 op 1 gesprek in levende lijven moet houden, je ziet niet wie er aan de achterkant van het beeldscherm staat te dreigen als iemand geen ja en amen zegt. Tevens is het toch een heel bijzondere situatie dat een persoon van die leeftijd een testament als deze opstelt.
    Tevens is het testament waarin alle kinderen toezichthouder zijn, opgesteld zonder dat deze kinderen op de hoogte zijn gesteld, ook dat is een vreemde situatie. Het opstellen van een testament is natuurlijk een eenzijdige rechtshandeling, maar omdat er een taak verwacht word, zou je kunnen stellen dat deze persoon op het moment dat het testament ingaat ( 3 maanden later ) dus een belletje of brief zouden moeten krijgen.

    Het lastige is dat een notaris nooit weet of een levenstestament in werking treed, en dus ook niet de personen uit dat testament van de inwerkingtreding op de hoogte kan stellen.

    Astrid Rijff