Lagere toeslagen na aanpassing van de kostendelersnorm van 21 naar 27 jaar en stijging minimumloon?

  • jan 2023
  • John Waterman
  • 7
  • 340
John Waterman
Voor iedereen
  • Astrid Rijff
  • Claartje Gouwenberg
  • Kirsten Wagenaar

Weet bijvoorbeeld iemand van de afdeling Toeslagen nu het minimumloon gestegen is met 10,15% en de kostendelersnorm aangepast is van 21 naar 27 jaar ingaande 1 januari 2023, dus stijging van lonen en uitkeringen zoals bijvoorbeeld de AOW en PW-uitkeringen dit ten koste gaat van de hoogte van de Toeslagen die de Belastingdienst uitkeert? Of blijven de Toeslagen minimaal hetzelfde als vorig jaar daarbij ook rekening houdend met dat de huren omhoog zullen gaan? Het kan toch niet zo zijn dat de algehele verhoging van iemand zijn inkomen ingaande januari 2023 er voor zorgt dat de hoogte van zijn Toeslagen omlaag gaan? De zogenoemde Armoedeval.

Reacties

7 reacties, meest recent: 16 januari 2023
  • John, ik zal een aantal Raadbaak leden taggen die zich (onder andere) met toeslagen bezig houden. Misschien dat zij hier gedachten over hebben.

    @riajanssen @katjakerdel en @claartje Hoe denken jullie dat dit georganiseerd zal zijn?

    Kirsten Wagenaar
  • @claartje Dank voor je reactie. Mijn bezorgdheid zit hem vooral in het verhogen enerzijds van de PW-uitkering en de AOW-pensioenen dat die niet ten koste gaan van het niet mee verhogen van de toeslagen ZT en HT waar de burger recht op heeft. Dus de verhoging van de inkomsten leiden niet tot een verlaging van de toeslagen zodanig dat men er per saldo op achteruit gaat?

    John Waterman
  • @brwaterm ik heb voor een paar clienten toevallig net een alimentatie berekening gemaakt waarbij tegenwoordig de kbg meegeteld moet worden (ofwel een toeslag)


    mijn eerste ervaring is dat je inkomen kan groeien, waardoor je met de oude bedragen minder ontvangt, maar doordat de toeslagen zijn gestegen je hierdoor toch gelijke bedragen ontvangt. (dus naar ratio minder, maar netto gelijk)

    Astrid Rijff
  • @astridrensen Als ik jou goed begrijp, zit er dus geen verhoging in, netto gelijk schrijf je. Inkomen stijgt en toeslagen stijgen maar blijkbaar dus niet zodanig dat er een inkomensverbetering in zit. Of begrijp ik je dan verkeerd?

    John Waterman
  • @brwaterm ja dat begrijpt u verkeerd. Ik zal het even met willekeurige voorbeeld bedragen voordoen.

    Stel u verdiend 500 euro, en u ontving in 2022 100 euro toeslagen. totaal 600

    Stel u verdient nog steeds 500 euro, de toeslag stijgt in 2023 naar 150 euro totaal 650

    Door stijging van het minimumloon enz krijgt u nu 550 euro, de toeslag daalt daarom in 2023 naar 130 euro. Totaal ontvangt u nu 680 euro.


    Zelfs als de toeslag door stijging AOW/minimumloon e.d. zou dalen naar 100 euro, dan zou het verschil 2022 / 2023 nog van 600 naar 650 euro zijn. En dus een "markt conforme groei als je kijkt naar de inflatie"

    Mijnsinziens is door het doen stijgen van de toeslagen, opgevangen dat er bij verhoging van de inkomsten door overheidsingrijpen een achteruitgang of stilstand inzit.

    Enkel de mensen die rond de bovengrens voor toeslagen zweven gaan nu veel pijn ervaren als zij te veel verdienen. Door de verhoging toeslagen, vallen zij harder naar beneden als deze toeslagen stoppen, dan voorheen het geval was. Dan reist de vraag: is dat niet acceptabel te noemen, je verdient immers voldoende om jouw gezin te onderhouden. Lastige hieraan vind ik dat te weinig onderzoek word gedaan naar de "draagkracht" van toeslagen op een huishouden ofwel: mensen nemen in hun begroting dit "voorschot" mee. Ik heb een maandelijks inkomen van X (inclusief toeslagen) er zijn erg weinig gezinnen die hun jaarbegroting, per maand berekenen en de toeslagen op een zijspoor houden (spaarrekening) omdat deze "misschien terug moeten", de angst om meer te gaan verdienen overheerst bij de groep en belemmerd mijnsinziens hun groei op de arbeidsmarkt.


    Astrid Rijff
  • Mooi @astridrensen dat AOW-ers er in dit geval niet op achteruit gaan met een toeslag. Aan de andere kant en dat ben ik helemaal met je eens als je los wilt komen van de toeslagen dien je flink meer te verdienen dan iemand die nog wel recht heeft toeslagen om echt te kunnen "profiteren" van het feit dat je werkt met een juiste beloning. (de bekende armoedeval)

    Vind over het algemeen dat arbeid sowieso veels te zwaar belast wordt, begin eerst dit te verlagen naar 10% ipv 49% en dan mogen de goederen en diensten met 21% BTW echt nog wel verder omhoog. En uiteraard het vermogen echt zwaarder belasten.

    John Waterman