collectief aanbod sociaal raadslieden

  • 20 nov
  • Debby van Schaik
  • 7
  • 453
Debby van Schaik
De Raadbaak
  • Heleen Verheul
  • Andre van Mierlo
  • Niki Frinking- van Loon
  • Michel Hupkens
  • Basma Djemni-Smith

Dag allen,

De sociaal raadslieden in mijn organisatie hebben de opdracht gekregen om te innoveren. Onder innovatie wordt onder andere verstaan: het op zo'n manier inrichten van het werk zodat we meer mensen kunnen helpen met hetzelfde(of minder) geld. Denk aan het doen van een collectief aanbod.

Het is best een uitdaging om een collectief aanbod te bedenken. Veel verder dan het laten invullen van de belastingaangifte door studenten (onder begeleiding van SRL) komen we nog niet.

Hebben jullie andere voorbeelden en/ of wensen van collectief aanbod of andere manieren van werken?

Alvast bedankt voor het delen!

Reacties

7 reacties, meest recent: 26 november 2023
  • @dvanschaik interessante opgave. Zou je collectief aanbod nog meer willen uitleggen voor deze leek...betekent dit dus ook samenwerken met andere sociaal raadslieden of gaat dit uit van de diensten die jullie leveren?

    Basma Djemni-Smith
  • Door de tekst “het laten invullen van de belastingaangifte door studenten” krijg ik de indruk dat jullie zoeken naar mogelijkheden om werkzaamheden van SRL-ers (mede) door anderen te laten doen. Is dit de insteek van de innovatie, of is het anders dan ik verwoord?

    Voor de goede orde vermeld ik dat er geen vooroordeel zit in mijn vraag. Er is niets mis met proberen hetzelfde kwaliteitsniveau te halen tegen minder kosten.

    Michel Hupkens
  • Beste Basma en Michel.

    Bedankt voor jullie verhelderende vragen. Met collectief aanbod bedoelt onze organisatie dat we bijvoorbeeld voor een veel voorkomend onderwerp iets organiseren waardoor we in één keer meerdere mensen bereiken. En, die er bij voorkeur voor zorgt dat diegene het begrijpt en niet meer terugkomt met die vraag(zelfredzaamheid). Dus, een voorlichtingsbijeenkomst, een moment met meerdere pc's waarin klanten zelf hun aanvraag invullen etc etc.



    Debby van Schaik
  • Goedemorgen Debby,

    Het collectieve aanbod word in veel gemeenten door wijkteams en in buurthuizen vormgegeven. Denk aan de Formulierenbrigade (wel vaak onder leiding van een sociaal raadsman of vrouw) en cursussen over omgaan met (minder) geld. Dit gebeurt in samenwerking met maatschappelijk werk.

    Wellicht kun je informeren bij de collega's van Meerwaarde in Hoofddorp of ContourdeTwern in Tilburg. Beide organisaties hebben veel ervaring met collectief aanbod in samenwerking met SRL.

    Succes!

    Niki Frinking- van Loon
  • Ah @dvanschaik ik snap het! Ik woon zelf in Almere; daar is een mooie samenwerking met de Schoor die community aanbod heeft in de wijk, ik vind dit zelf altijd inspirerend. Een combinatie van activiteiten voor de wijk en vanuit de wijk, veelal in groepsverband. Zal vast in meer gemeenten zijn, maar misschien haal je hier wat uit of kun je iemand benaderen. Ben benieuwd hoe het afloopt en of je wat voor elkaar krijgt! Hou je ons op de hoogte?

    Basma Djemni-Smith
  • Hoi Debby.

    Bedankt voor de verduidelijking.

    In Lelystad heb je ook een soort formulierenbrigade in de vorm van financiële spreekuren en inloopspreekuren.

    Daarnaast werken de instanties IDO, MDF en Humanitas nauw samen op het gebied van de follow-up vanuit de spreekuren. Hierdoor komen -als het goed is- alleen de zaken bij de SRL-ers terecht die daar thuishoren. Nu kun je over het begrip thuishoren een boeiende discussie voeren, want wat betekent dat?

    Wellicht zijn er samenwerkingsvormen zoals het invullen van de belastingaangiften door studenten. Ik ken ze niet, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn.

    Indien je er belang bij hebt dan kan ik je in contact brengen met de SRL-ers in Lelystad en/of hun manager.

    Michel Hupkens
  • Collectiviseren binnen srw is moeilijk. Maar zoals ook boven gemeld is het mogelijk via speciale belasting voorlichtingen en spreekuren en het houden van financiële spreekuren/formulierenbrigade door vrijwilligers onder begeleiding van srw.

    Let wel ze doen dan de "simpele " zaken en gaan niet op stoel srw ziten. We hebben immers niet voor niks 4 tot 5 jaar gestuurdeerd aan het HBO of Universiteit .

    In oss hebben we hier genoeg ervaring mee.Mocht je info of tips nodig hebben dan hoor ik het graag.

    Andre van Mierlo