Oproep: wij zoeken ervaringsdeskundigen Wmo voor onderzoek van de ombudsman

 • 31 mei
 • Ella
 • ·
 • Aangepast 2 jun
 • 15
 • 296
De Raadbaak

De ombudsman is een onderzoek gestart naar Invloed van burgers in de Wmo

We onderzoeken of burgers wel voldoende betrokken worden bij het oplossen van hun hulpvraag of probleem. En of zij invloed hebben op de totstandkoming van het beleid en de uitvoering. Verder gaan we kijken in hoeverre gemeenten binnen de Wmo de regie houden, wanneer zij hun publieke taken overdragen aan private partijen.

In de zomerperiode (juni/juli) voeren we gesprekken met ervaringsdeskundigen. We zijn voor dit onderzoek op zoek naar intermediairs/intermediaire organisaties die ons in contact kunnen brengen met mensen die gebruik maken van de Wmo. Als er Raadbaak-leden zijn die ons in contact kunnen brengen met ervaringsdeskundigen die met ons in gesprek willen gaan horen we dat graag!

Reacties

15 reacties, meest recent: 4 augustus
 • Ik word door Stichting de Paarse Pelikaan ingehuurd om inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek te ondersteunen vanuit de WMO. Ik vraag me af wat jullie bedoelen met ervaringsdeskundigen. De contacten van mijn cliënten met de gemeente zijn niet heel frequent. Ik denk wel dat er misschien een paar zijn die er iets over kunnen/willen vertellen.

 • Beste Jos Snels, u vraagt wat wij bedoelen met ervaringsdeskundigen. Wij zoeken burgers die gebruik maken van de Wmo. Het is niet nodig dat zij frequent contact hebben met de gemeente. Alle ervaringen zijn welkom. Het is wel fijn als het redelijk recente ervaringen zijn, laten we zeggen van de afgelopen 3 jaar. Als u mensen kent die hun ervaringen willen delen, wilt u hen dan attenderen op ons onderzoek? Hartelijk dank!

 • Wat is dan de handigste route? Meld ik hen aan bij jou, of moeten ze zelf ergens contact leggen?

 • Ik zal ook eens kijken in mijn netwerk. Net als Jos zou ik ook graag willen weten wat de route is.

  Hartelijke groet,

  Linda

 • @ebeltje Laat jij Linda en Jos weten hoe mensen contact kunnen leggen?

 • Beste Jos, Linda en andere belangstellenden,

  Het duurde even, maar nu kan ik vertellen hoe mensen zich kunnen melden als zij mee willen doen aan ons onderzoek over Invloed-van-burgers-in-de-Wmo.

  Zij kunnen zich zelf aanmelden door een e-mail te sturen naar post@nationaleombudsman.nl. Het is belangrijk dat zij in het onderwerp noemen: interview Wmo. Als zij dat doen komt het meteen bij de juiste persoon terecht.

  Fijn dat je voor ons op zoek wilt gaan naar deze mensen. Dankjewel!

  Vriendelijke groet,

  Ella

 • @tamarberger bedankt voor de tag.

  Ik heb op dit moment geen mensen die hier aan bij kunnen dragen. De mensen die ik ondersteun die met de Wmo in aanraking komen, zitten tot over de oren in de taken en zijn juist vaak in 'discussie/gevecht' met de Wmo. Zij kunnen deze vraag er nu echt niet bij hebben helaas. Ik zal het artikel wel delen in mijn netwerk, misschien dat daar nog iets uit komt.

 • Goedemorgen, gelden een onafhankelijke cliëntondersteuners ook als ervaringsdeskundig?
  Zij zitten naast de burger en beleven de ervaringen van burgers in hun zoektocht naar hulp of zorg van dichtbij mee. Bovendien kunnen zij structurele ontwikkelingen of overkoepelende problematiek aangeven.

  Ben het met vorige 'sprekers' eens dat het lastig is om voldoende burgers te vinden om de ervaringen breed in kaart brengen. De mondige burger zal waarschijnlijk wel bereid zijn om met jullie in gesprek te gaan. Het probleem bij het hebben en houden van grip op je eigen leven en de invloed van de wmo (gemeenten) daarop, ligt juist bij de burgers die de weg niet weten en hun rechten niet kennen. Die dus met "te weinig genoegen nemen"...

  Wij kennen schrijnende voorbeelden van burgers die moegestreden en teleurgesteld zijn in alles en iedereen. Zij hebben geen energie over om mee te werken aan interviews of onderzoeken, helaas. Toch zijn deze ervaringen van belang.

  Vriendelijke groet,
  Nita de Jong

 • Goedemorgen, ik kan je ook helpen met casussen /ervaringen vs wetgeving en menselijke maat.

 • Er gaat echt wat mis bij jullie aanmeldingen via het algemene postbus email adres. Er hebben zich al 2x mensen via mij aangemeld voor het onderzoek en tot 2x toe is de mail naar de gemeente gestuurd. Dit lijkt mij niet de bedoeling Kan dit opgelost worden ?

 • Dag Ella, als jullie ervaringsdeskundigen op het gebied van begeleiding, maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en beschermd wonen (allemaal Wmo2015) willen spreken, wil je mij dan even mailen of bellen? rina.beers@valente.nl 06-13846484

 • Hallo Rina @rinabeers, inmiddels heb ik je gemaild. Ik ben benieuwd of er mensen zullen reageren. Bedankt!