Care en mediation

  • jun 2022
  • Mark Helmink
  • ·
  • Aangepast jun 2022
  • 5
  • 691
De Raadbaak

is het niet beter dat een mediator/conflictcoach tijdens een conflict beslechten ook kunde heeft (of inschakelt) van opstellen en lezen van zorg-/hulpverleningsplannen. Er binnen het ouderschapsplan en mediation convenant meer overlappingen en kind gebonden ondersteuningsvragen worden afgestemd. Meer kwalitatief aandacht is tussen thuis en onderwijs/ (jeugd)zorg en welzijn?

Mogen we zeggen dat: een ouderschapsplan helpt ouders om hun verantwoordelijke taak van w.vertegenwoordiger van hun kind(eren) te dragen. hoort ook bekeken en meegenomen te worden bij inzet van ondersteuners?

() Is het in feite dan niet een basis ondersteuningsplan om de veiligheid en zorg van jeugdigen te beschermen?

hoe vaak wordt het meegenomen? En zou het meer moeten?


uitleg

De verbinding tussen zorg-/hulpverlening en mediation komt steeds vaker voor en niet alleen bij ouderschapsconflicten na de scheidingen over de zorgen voor kinderen, ook komt NAH (niet aangeboren hersenletsel), traumatische stress. En rondom een familielid met dementie. Ontbinding van partner samenlevingovereenkomsten, familieconflicten maar ook werkgever-werknemers conflicten na de traumatische gebeurtenis.

Mediation is dan weliswaar een “vrij beroep” maar ondersteuningsplannen zorg en welzijn opstellen valt onder de wet kwaliteit klachten gezondheidszorg (Wkkgz) vanaf 1juli moeten zorgaanbieders aangemeld zijn bij het Wtza.

Reacties

5 reacties, meest recent: 22 september 2022
  • Mark Helmink en @tamarberger

    Tamar dank voor de tag. Ik hoop juist daarom ook in deze complexe omgeving te kunnen gaan mediaton Mark. Mijn achtergrond is complexe jeugdzorg. Ik begrijp daarom je opmerking/ zorg/ aansporing.

    De ruimte om dit in kaart te brengen biedt het professionele mediationproces zeker, aan de voorkant zodat er bij het maken van de afspraken met uiterster zorg is gesproken over alle belangen van de kinderen in het voortbestaan van ouderschap. Het lijkt mij essentieel om juist in dit soort casussen een mediator te zoeken die bekend is in deze complexe situaties, die zich kan inleven, zie zich kan voorstellen en werkelijk een beeld heeft. Juist om aan te sluiten op wat er is en wat nodig is.

    Als je meer vragen hebt laat het weten.

  • Ik sluit me volledig aan op wat hierboven is aangegeven. We worden vaak ingezet in complexe situaties waar bv ook jeugdzorg bij betrokken is. Mocht je vragen hebben hierover neem gerust contact met mij op.

    mvg mr. Samira El Batioui

    Registermediator

    https://mayetmediators.nl/

  • @samira en @diana bedankt voor jullie reactie, Zelf ken ik de verschillende kanten van de processen zie ik de uitwerkingen en misstanden die ontstaan zijn. Ik was opzoek naar respons om daarmee ook het Care binnen mediation meer aandacht te geven. uiteraard kom ik graag met jullie in contact om er gezamenlijk over te hebben, ook waar jullie tegenaanlopen binnen de casuïstiek, en wat het uiteindelijke resultaat (na 1,5 jaar) opgeleverd heeft voor jullie klanten?

    Vanuit het werkveld van buitensluiting/pesten, hulpverlening, (crisis)opvang en lang verblijf woonvoorzieningen in Nederland is Care en Mediation en het serviceprogram parenting ontwikkeld als instrumenten voor mediators om hun klanten echt verder te ondersteunen tijdens en na het mediation traject, waarbij het overlevingsinstinct ook in de ruststand mag komen te staan. Vaak is de aanwezigheid van een actieve overlevingsmechanisme een grote onbekende (zekers ook binnen het (jeugd)zorglandschap en juridische sector) waardoor een klein misverstand kan oplopen tot langdurige en domein overstijgende problematieken, die door iedereen worden bestempeld als complex. met alle gevolgen die dat met zich meebrengen