Waarom financieel kwetsbare ouderen geen gebruik maken van inkomensvoorzieningen. Rapport NO

  • jan 2023
  • Anne Abbenes (Fin Psychology Institute)
  • 8
  • 534
Anne Abbenes (Fin Psychology Institute)
De Raadbaak
  • Danny Hanse
  • Basma Djemni-Smith

Vandaag staat er een onderzoek op Linkedin van de Nationale ombudsman Waarom financieel kwetsbare ouderen geen gebruik maken van inkomensvoorzieningen.

Goed en enorm nodig dat de NO dit onder de aandacht brengt. Als ik het had geweten dat er een onderzoek liep dan had ik de onderzoeker wat achtergrondinformatie uit ons vakgebied toegespeeld.

Naast de aanbevelingen in het rapport waar wij vanuit het FPIE vierkant achter staan zou ik willen attenderen op de onderliggende overtuigingen ‘Geldscripts’ genoemd die de grootste belemmering vormen. Zowel de Geldscripts van de overheid, professionals als van de ouderen.

Onderzoek wijst uit dat Geldscripts ons financieel gedrag sturen en bepalen. Vanuit Kansas State University, Texas Tech University, Columbia, Creighton, UGA en KU Leuven ligt er een schatkamer van decennia lang onderzoek van de leden van het Financial Psychology Institute Europe inzake geldscripts, financiële stress communicatie, gedragsaspecten en overige financieel psychologische factoren .

De financieel psychologische aspecten vormen een groot deel van zowel het probleem als de oplossing. Ik zie de aspecten terug in het onderzoek van de NO

In het rapport worden redenen genoemd waarmee de overheid aan de slag gaat maar waarbij de overheid wederom gaat inzetten (voor zover die inzet van de grond komt want de overheid zal eerst het mensbeeld moeten aanpakken) op het nemen van rationele beslissingen terwijl dit niet het gedeelte van het brein is waarmee de beslissingen worden genomen.

Zo staat er in het rapport van de NO

Veel ouderen denken dat deze voorzieningen alleen gelden voor ‘echt arme mensen’. En de ouderen hebben een goede reden om niet als zodanig beschouwd te willen worden.

  • Dit is verankerd in hun DNA en heeft een financieel psychologische achtergrond . Hierop zal moeten worden ingezet door de overheid om deze belemmering weg te nemen

Ook de overige redenen in het rapport komen allemaal voort uit een gedeelte van het brein waar de overheid niet mee communiceert en waar de onbewuste belemmeringen liggen. In dit gedeelte van het brein zijn de (belemmerende) Geldscripts opgeslagen .Geldscripts bepalen ons financieel gedrag en professioneel en instutioneel handelen

In het kort: Geldscripts zijn onbewuste financiële overtuigingen ontstaan in onze jeugd, en gebaseerd op de cultuur en maatschappij waarbinnen je opgroeit, de geschiedenis, maatschappelijke gebeurtenissen in je jeugd, en het financiële gedrag van ouders en dierbaren. Deze ervaringen worden opgeslagen in het brein en omgezet in scripts. Deze scripts worden (onbewust) afgespeeld op het moment dat je als volwassene in aanraking komt met financiën.

Geldscripts zijn genderneutraal , intergenerationeel en kunnen gebaseerd zijn op ervaringen die niet feitelijk juist zijn. Er zijn honderden Geldscripts en 4 hoofdcategorieën vastgesteld. De beroepskeuze is gerelateerd aan onze Geldscripts. Ook instanties en overheden handelen volgend Geldscripts.

In het rapport van de NO zijn redenen te lezen die voortkomen uit belemmerende Geldscripts van ouderen zoals:

· Sommige ouderen in een kwetsbare positie denken dat ze de hulp niet nodig hebben. En willen financieel zelfstandig blijven.

· Ze vertrouwen de overheid niet.

· Ze schamen zich om hulp te vragen.

· Of ze zijn bang om fouten te maken. Dan vrezen ze bijvoorbeeld dat ze later opeens geld moeten terugbetalen

De SVB gaat aan de slag maar heeft geen idee van de oorzaken. Het SVB zal geen gedragsinzichten en overige financieel psychologische aspecten meenemen in het onderzoek

Er zal geen verbetering optreden althans zolang de overheid niets doet met hun algemene bias (onbewuste denkfout). Ook hier weer de eigen belemmerende Geldscripts van de overheid en het eigen mensbeeld.

Zolang we nog een overheid hebben die op websites uit dat armoede het IQ verlaagd, en de overheid zelf belemmerd wordt door de eigen institutioneel belemmerende Geldscripts en het SVB de financieel psychologische inzichten niet zal meenemen zal men geen verbetering kunnen aanbrengen

Vraag kan er een overzicht van lopende onderzoeken op de Raadbaak worden geplaatst?

Reacties

8 reacties, meest recent: 1 februari 2023