onderzoeken ombudsman 2023

  • feb 2023
  • Anne Abbenes (Fin Psychology Institute)
  • 7
  • 509
Anne Abbenes (Fin Psychology Institute)
De Raadbaak
  • pandu
  • Basma Djemni-Smith (online)
  • Astrid Rijff
  • Kirsten Wagenaar

Op Linkedin lees ik dat dit haar in het teken staat van onderzoeken met vragen als: Leert de overheid van haar ervaringen in hersteltrajecten? Betrekt het kinderen bij beslissingen die hen raken? En weten gemeenten inwoners met geldzorgen op tijd te bereiken?

Vooral de eerste en laatste ligt binnen onze expertise en ik ben heel benieuwd of er op de Raadbaak input gevraagd wordt. Voorbeeld: gemeentes hebben een volledig verkeerde aanpak bij burgers met geldzorgen terwijl er evidence based methodes zijn. Men komt niet verder dan een kopie van een achterhaalde inmiddels verder ontwikkelde methode uit de VS In Nederland staat op de overheidssites zelfs vermeld dat het IQ verlaagd door armoede en geldzorgen en ook hier baseert men zich niet op onderzoek.

Reacties

7 reacties, meest recent: 15 februari 2023
  • Dank je voor het delen @finpsychologyteam. Wetenschappelijk onderzoek, het liefste zo actueel mogelijk, is vaak een mooie basis om vanuit te werken. Jij zegt dus eigenlijk dat dat te weinig gebeurt?
    Ik kan mij ook voorstellen dat het niet eenvoudig is om wetenschappelijke resultaten te vertalen naar de praktijk. Zijn er concrete stappen, aanpakken die jij kunt delen met de Raadbaak om te implementeren binnen de overheid?

    Kirsten Wagenaar
  • Het verwerken van wetenschap naar praktijk is afhankelijk van de welwillendheid van de grote geld-schuiver.
    - kost iets meer dan het op korte termijn oplevert, is het moeilijk te verantwoorden ook al geeft het en duurzamer toekomstperspectief en dus een lagere kostenpost op de langere termijn (zie ook watertrappelen in de bijstand en de scholing van jongeren)

    Astrid Rijff
  • Aangepast op 13 februari 2023

    @kirstenwagenaar030 dat klopt wat je zegt het is niet gemakkelijk om wetenschappelijke resultaten te vertalen naar de praktijk en veel onderzoeken zitten achter een betaalmuur.

    Ook zie ik helaas dat er geen correcte vertaalslag of geen juiste duiding wordt gehanteerd waardoor er daadwerkelijke onjuistheden als feit worden vermeld door de overheid. Een dergelijke onjuistheid wordt vervolgens door iedereen overgenomen met alle gevolgen van dien.

    Wij maken vaak vertalingen voor de eindgebuiker / andere onderzoekers van onze onderzoeken. Ook zijn er concrete stappen en evidence based aanpakken die geïmplementeerd kunnen worden bij de overheid. Met name in het eerste en derde onderzoek van de NO te weten:

    1 Leert de overheid van haar ervaringen in hersteltrajecten?

    3 En weten gemeenten inwoners met geldzorgen op tijd te bereiken?

    Met aanpak bedoel ik ook het 'hoe' in theorie en middels welke evidence based praktijk interventies. Het is in het belang van de burger dat er iets veranderd. Er is momenteel motivatie bij de overheid en maatschappelijke organisaties en dat is goed.

    Helaas is gedrag en met name financieel gedrag alsmede de achtergrond, onderliggende drijfveren van financieel gedrag en communicatietechnieken m.b.t. hersteltrajecten en geldzorgen nog onbekend terrein voor de overheid. Het goede nieuws is dat het materiaal er al wel is.

    Degenen die met de onderzoeken bezig zijn mogen uiteraard contact opnemen.

    Dat geldt ook voor ons aanbod voor een webinar/ vraag en antwoord of iets anders wat kan helpen.

    PS: @bds77 je kan mij hierover ook bellen en @kirstenwagenaar030 natuurlijk ook. Kirsten had daar al wat leuke ideeen over en wij werken graag mee.

    Anne Abbenes (Fin Psychology Institute)
  • @finpsychologyteam de Nationale ombudsman is een nieuw onderzoek gestart naar schadeherstel, dit heb je vast gezien hier. Dit sluit mooi aan op je vragen. Een van de betrokken onderzoekers is @danny en ik zal hem vragen jouw punten mee te nemen en je eventueel te bellen mocht hij verdere input willen.

    Basma Djemni-Smith
  • Dank @bds77 ik had het nog niet gezien!

    Interressant en daar zou ik mbt het gedragsaspect zeker iets over kunnen zeggen/wetenschappelijk onderbouwen en kunnen aanvullen op zowel oorzaak, stavaza en aanbevelingen.

    Anne Abbenes (Fin Psychology Institute)
  • @bds77 wat een mooi onderwerp voor een onderzoek!

    Astrid Rijff