Burgerperspectief in hersteltrajecten

  • feb 2023
  • Basma Djemni-Smith
  • 1
  • 441
De Raadbaak

Start onderzoek: heeft overheid genoeg oog voor burgers bij schadeherstel?

Overheidsinstanties maken fouten en burgers kunnen hiervan de dupe zijn. Soms worden deze fouten veroorzaakt door de manier waarop wetten en regels zijn bedacht of worden uitgevoerd. Het kan ook komen door situaties waaraan de overheid niets kan doen, maar waarbij ze wél de verantwoordelijkheid heeft om getroffen burgers te helpen. En bijvoorbeeld (een deel van) de schade te vergoeden. De Nationale ombudsman is eind 2022 een onderzoek gestart naar de vraag in hoeverre de overheid in dit soort hersteltrajecten voldoende oog heeft voor burgers. En of zij leert van ervaringen uit eerdere hersteltrajecten. Lees hier meer over op de site van de Nationale ombudsman.

Hoe kun je als intermediair/professional bijdragen op de Raadbaak?

Deel je casus, inzicht of opmerking over dit onderzoek en dit thema. Reageer hieronder!

Reacties

één reactie, 16 februari 2023
  • Mijn inziens komt schadeherstel altijd te laat, vaak is het een drang om vast te houden aan de formele regelgeving terwijl deze in de praktijk tot extra kosten bij de aangedane partijen lijdt.
    Binnen het hersteltraject van kinderen die hebben geleden de tijd dat jeugdzorg verantwoordelijk was voor hun veiligheid, is een einddatum op inschrijving van het schadefonds gesteld. Aan welke wet is dat getoetst? Waarom mag je niet op een later moment, een moment dat het in jouw verwerking een goede plaats vind alsnog je beroepen op deze schadeherstelpot? Wat nou als je nu helemaal geen schade immateriële schade ervaart, maar op een later moment in je leven volledig vast loopt en dit een causaal verband blijkt te hebben met jouw tijd bij een jeugdzorginstelling? Zou niet alle bij de staat bekende namen moeten worden gecompenseerd dus tussen jaartal X en jaartal X binnen jeugdzorg instellingen hebben gewoond, omdat niet bekend is waar wel en waar geen eer werd gedaan aan het bestaansrecht van deze grote groep kinderen die een veilig thuis nodig hadden.
    Is dit niet in strijd met onze eigen grondwet: gelijke gevallen worden gelijk behandeld.

    Ik ben heel benieuwd naar de breedte van het onderzoek, waarbij de vraag altijd gesteld moet worden: wie werd binnen het herstel uitgesloten en was dit terecht. Wie wacht nog op schade/eer herstel en is dit terecht.