Participatie coach

  • mei 2023
  • Letitia Rustenberg
  • 4
  • 464
Letitia Rustenberg
De Raadbaak
  • Bo Beke
  • Christa Lagerweij
  • Basma Djemni-Smith

Dag allemaal, ik ben Letitia Rustenberg en ik ben sinds een jaar participatie coach voor de gemeente Zaltbommel en de gemeente West Maas en Waal. In deze functie mag ik mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt die ondersteunen en begeleiden op verschillende levensgebieden zoals armoede, eenzaamheid en Multi problematiek. Een hele mooie, zinvolle en inspirerende functie waar ik veel voldoening uithaal. Wat ik het afgelopen jaar nog meer heb geleerd is hoe belangrijk het is om naast mensen te staan, naar ze te luisteren en ze te zien zoals ze zijn. In het eerste contact met deze mensen probeer ik kleine betekenisvolle stappen te zetten en meteen tot actie over te gaan. Mijn grootste troef is dat ik mensen het gevoel geef dat ik er voor ze ben en dat ik samen met hun de kwaliteit van hun leven wil verbeteren. Ik kan out of the box denken en handelen en probeer het systeem naar de mens te vormen en niet de mens naar het systeem.

Reacties

4 reacties, meest recent: 12 juni 2023
  • @letty68 fijn dat je er bent en bedankt ook voor jouw input op het webinar armoede. Ben benieuwd naar praktijkvoorbeelden, klinkt erg goed! Heb je een voorbeeld van hoe je het systeem naar de mens hebt gevormd?

    Basma Djemni-Smith
  • Aangepast op 30 mei 2023

    @bds77 Ik zoek altijd de samenwerking met alle betrokken instellingen, begeleiders en familie van de cliënt en probeer hun maximaal in te zetten. Hierbij probeer ik altijd de regie en de vaart erin te houden. Bij nieuwe cliënten probeer ik in korte tijd een kleine succesvolle actie/winst voor cliënten te behalen. Bijvoorbeeld ze succesvol ondersteunen bij het aanvragen en verkrijgen van een regeling voor mensen met een laag inkomen. Hiermee win je vertrouwen en vertrouwen ze je ook eerder hun grote problemen toe. Bij een alleenstaande, eenzame cliënt met Multiproblematiek is het me gelukt om haar bewindvoerder en WMO-consulent zover te krijgen dat ze haar via de PGB ambulante hulpverlening aanboden. Haar ambulant begeleider is een zelfstandige. Omdat ik het voor cliënt van belang acht dat ze een vaste begeleider heeft, zoals je weet wisselen hulpverleners elkaar in hoog tempo af, gaf ik de voorkeur aan een zelfstandige. Deze vorm pakt goed uit voor mijn cliënt. Mijn cliënt durft nu ook naar een psycholoog en gaat voor het eerst sinds 30 jaar naar een tandarts. Maar het allereerste wat ik heb gedaan is de naam van haar hondjes opschrijven. Hiernaast probeer ik altijd naar de geest van de wet te werken. Passend is voor mij passend voor de cliënt en niet de algemene vorm van passend.
    Ik kan deze groep niet onder een noemer duiden. Je zou ze hiermee te kort doen. Ze hebben allemaal hun eigen problematiek, vaak onderliggend, en hebben stuk voor stuk maatwerk nodig. Het feit dat ze voor langere tijd ontheven zijn van de arbeidsplicht geeft vaak al aan dat ze niet binnen het systeem en instrumentarium passen. Er moet dus maatwerk worden toegepast. Wel zijn het mensen die tijd en aandacht nodig hebben en iemand die naast ze staat. Cliënten weten dat ze me bij problemen of als ze een luisterend oor nodig hebben altijd kunnen bellen en doen dat ook. Ze maken er geen misbruik van en ik word bijna nooit gebeld of geappt. Als ze dat doen dan is er echt iets aan de hand en dan reageer ik ook.

    Letitia Rustenberg
  • @letty68 de naam van de hondjes opschrijven, och zo simpel maar belangrijk oog voor detail. Klinkt alsof je inderdaad een verschil maakt door vooral mens te zijn en mensen te zien. Dit is dus hoe maatwerk eruit kan zien, dank voor het delen.

    Basma Djemni-Smith

Trefwoorden