Onderzoek naar knelpunten van sociale minima die statushouders zijn

  • jul 2021
  • Samra
  • 5
  • 1161
De Raadbaak

Dag allemaal, ik ben Samra en ik werk in het projectteam van de Nationale ombudsman dat onderzoek doet naar sociale minima die statushouders zijn. In het onderzoek kijken we naar de knelpunten waar deze doelgroep tegen aanloopt op het gebied van financiën, maar ook bijvoorbeeld onderwijs en contact met overheden. In het kader van dit onderzoek ben ik benieuwd om te horen of er hier intermediairs zijn die raakvlakken hebben met dit onderwerp en input hebben voor mij om mee te nemen? Meer hierover kun je lezen in het nieuwsbericht: https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/2021/start-onderzoek-knelpunten-statushouders-rond-sociaal-minimum.

Start onderzoek knelpunten statushouders rond sociaal minimum | Nationale ombudsman

https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/2021/s...

De ombudsman onderzoekt de komende periode verschillende groepen die rond het sociale minimum lev...

Reacties

5 reacties, meest recent: 21 juli 2021
  • Hoi,

    Als sociaal raadsman heb ik wekelijk te maken met statushouders, nieuwkomers die tegen een onbegrijpelijke overheid aanlopen. Samen met vluchtelingenwerk proberen we ze te helpen maar valt niet mee. Ze krijgen vaak brieven (bijvoorbeeld toeslagen of gemeentelijke beschikkingen bijzondere bijstand) die ze niet begrjjpen Daarnaast merk ik dat er ook veel maatschappijen zoals die van energie op hun inspelen door te ze allerlei aanbiedingen te geven.Doordat ze de Nederlandse taal niet machtig zijn zeggen ze ja (meestal zouden ze dan geld ontvangen) met alle gevolgen van dien. Verder valt me op dat deze groep de schulden vaak ook onderling probeert op te lossen en als dit echt niet gaat ze pas bij en hulpverlener komen.

    Qua onderwijs zou ik graag zien dat er eerst een toets komt of de student de opleiding MBO wel aan kan. NU zijn m.i. mbo onderwijsinstellingen verplicht studenten aan te nemen. Gevolg. in sommige klassen zitten studenten die gewoon de lessen niet kunnen volgen (vaak door de taal) die o.a. bij decanen en mij komen voor een oplossing.De student voelt zich er niet lekker bij. Dit zou kunnen opgelost door een extra toets of meer begeleiding voordat ze naar het MBO kunnen

  • @andrevanmierlo Dankjewel voor je bericht en je input! Ik lees veel dingen terug in je bericht die we inderdaad al van meerdere hulpverleners en statushouders hebben gehoord. In welke regio ben jij actief als sociaal raadsman? Wellicht is het nog interessant voor ons om jou en eventueel een statushouder te spreken die jij begeleidt. Ik hoor het graag van je. Je kan me ook mailen via s.elhaji@nationaleombudsman.nl. Dank en groet!

  • Hoi,

    Ik werk in de volgende regio Oss, Uden,Meierijstad, Landerd, Heesch,Boekel met als hoofdlocatie dit jaar Uden en Landerd.

    Hoor het graag mocht je nog vragen hebben.

    Je mag me ook rechtstreeks mailen : andre.vanmierlo@ons-welzijn.nl

    Groetjes,

    Andre

  • @andrevanmierlo Dankjewel! Ik ga met mijn collega's overleggen en mochten we je willen spreken, dan neem ik uiteraard contact met je op via de mail. Groet, Samra

Trefwoorden