Signaal over samenwerking binnen jeugdzorg en VVW

 • feb 2022
 • Tamar Berger
 • 5
 • 495
De Raadbaak

Ha allen, @romeijnders deelde zojuist dit artikel van Follow the Money.

Wellicht (deels) herkenbare voor professionals die binnen hun werkveld in aanraking komen met jeugdzorg/zorg. Ik deel zijn bericht hier op de startpagina voor degenen die het gemist hebben. "Follow the money heeft een bericht over jeugdzorg en VWS dat ik deels zeker ook lokaal en regionaal herken vooral als het om samenwerking met en tussen ambtenaren gaat. Wie ziet dit ook?"

@lindameijer @nicolehanssen @ella @najia1900 @sianne

Rita Verdonk liep drie jaar rond bij VWS: ???W??t een verschrikkelijk departement??? - Follow the Money - Platform voor onderzoeksjournalistiekOptiesOptiesOptiesOptiesOptiesOptiesOptiesOptiesOptiesOptiesOptiesOptiesOptiesOptiesOptiesOptiesOptiesOptiesO...

https://www.ftm.nl/artikelen/rita-verdonk-reken...

Rita Verdonk werd in 2019 door toenmalig minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid als breekijze...

Reacties

5 reacties, meest recent: 8 maart 2022
 • Hoi hoi,

  Dankjewel! Alleen is de site niet bereikbaar? Of heb ik dit alleen maar ;)

 • Hij doet het.

  Het is wel een beeld dat erg herkenbaar is. De transformatie komt niet goed op gang, maar de transformatie krijgt mijn inziens ook niet voldoende tijd. Men verwachten in een te korte tijd resultaten, terwijl het gaat om een enorme opgave. Ieder heeft zo zijn/haar eigen agenda, maar gezamenlijkheid is er te weinig. Er wordt te weinig gekeken naar het kind en het gezin en teveel naar geld waardoor er een bureaucratisch monster is opgericht.

 • Mooie gedachtes helaas blijft het bij onderzoeken en verder vormgeven op de ontstane problemen. Wetend dat binnen jeugdzorg de kunde van praktische skils zijn verruild voor HBO geschoolde mensen draagt in de praktijk niet bij. Veel studenten krijgen hun SKJ certificaat al bij hun opleiding, terwijl de vakmensen met meer dan 5 jaar werkervaring binnen (complexe) jeugdopvang en mbo opgeleid het niet ontvangen. (tenzij ze hbo of de dure EVC certificering traject aangaan) het doel van dit certificaat was toch om de kwaliteit van uitvoering moest aantonen. Scheefgroei ?

  Ook op de speerpunt vroegsignalering en kind volgsysteem, ouder schaps verantwoording. Het digitale omgeving, de samenwerkingsplan ondersteuning voor ouders en hun netwerk ligt al klaar. Ook de volledige erkenning en achtergrond kennis pesten binnen (gescheiden/ conflict) ouderschappen is aanwezig. Helaas wordt geld gestoken in de kwaadsprekerij visie over ouderverstoting. De vraag waar is het KIND. de ouders en deze groep professionals moeten zich toch diep schamen om vinger-wijzend te handelen vanuit kwaadsprekerij over de afkomstbronnen van het kind. De juridische wegen te bewandelen met enkel het doel, geld en macht misbruik om emoties van een ouder geldend te laten zijn. Weet ook hier ouders zijn verantwoordelijk voor het behartigen van de volwassen verplichtingen van hun (biologische) kind. Wanneer het kind 18 jaar wordt dienen ouders hun taken over te dragen met verantwoording waarom ze de keuzes hebben gemaakt. (ouderschap dragen is wettelijk vertegenwoordigers schap) binnen jeugdhulp onderwijs en juridische veld hoofd allergieën die vooral op de achtergrond moeten blijven, vanuit de in trauma zijnde ouder over de liefdesbreuk te verbloemen. In het boek Bevroren spoor wordt het praktijkproces zichtbaar verteld.

  Helaas ook in de drie speerpunten, blijven ze gaan over de gerezen problematieken, terwijl de angel volledig genegeerd blijft worden.

  Kan het vlot, zekers het begint bij de vraag

  wat weten jullie over het buitensluitingsgedrag Pesten en Verstoting. een tip, kijk naar een groep bizons waar de oude leider het leiderschapsgevecht verloren heeft, kreupel is geraakt. Wat gebeurd er met hem als de kudde aangevallen wordt door hongerige jagers?

  Het groeps beveiligingsinsinct treed in werking, om de kinderen en vrouwen te bescherm. ook dit valt onder het pestgedrag. Hoe stel de vraag, of schakel de hulp in om binnen een uur de kern van een conflict zichtbaar te krijgen.