Vijf voorwaarden waaraan ambtenaren moeten (kunnen) voldoen om mantelzorgers goed bij te staan:

  • mrt 2022
  • Tamar Berger
  • 2
  • 534
Tamar Berger
De Raadbaak
  • Tanja Beerten

Goedemiddag allemaal,

Eerder deze maand zette de Nationale ombudsman de knelpunten rond mantelzorg nogmaals nadrukkelijk op de agenda. Ondanks alle mooie overheidswoorden is er de afgelopen jaren te weinig verbeterd. Jeanine Stam, onderzoeker bij de Nationale ombudsman deelt in dit interview wat er gedaan kan worden om de menselijke maat terug te brengen.

1. Heb een luisterend oor en begrip

Ga naast mantelzorgers staan. Bied ruimte voor een open gesprek. Heb oog en oor voor de beleving van de mantelzorger.

2. Werk samen en stel je zorgzaam op

Betrek mantelzorgers op basis van gelijkwaardigheid bij gesprekken. Neem hun inbreng serieus. En besteed daarbij nadrukkelijk aandacht aan hún welzijn en behoeften.

3. Denk vraaggericht en integraal

Ga uit van de hulpvraag van mantelzorgers. En niet van het aanbod van ‘producten’. Een vraag die hierbij hoort is: Waar kan ik je mee helpen? Denk minder vanuit financieringsstromen en afvinklijstjes. En laat de gedachte los dat de opbrengst van de ondersteuning in een ander ‘potje’ of ‘hokje’ valt.

4. Wees eerlijk en oprecht

Wees eerlijk en oprecht in je interesse en handelen. Dit geeft mantelzorgers vertrouwen in de overheid. Ook als iets niet meteen kan worden opgelost of geregeld. Denk ook aan alternatieven.

5. Handel creatief en verbindend

Denk buiten de gebaande paden en vanuit het doel dat moet worden bereikt. Kijk oplossingsgericht en verbind. Er is veel mogelijk binnen de bestaande regels. Maar wees ook bereid ervan af te wijken wanneer dat noodzakelijk is.

En hoe nu verder?

De ombudsman daagt gemeenten uit

De Nationale ombudsman daagt gemeenten uit om de menselijke maat binnen hun organisatie te herstellen. En om na te gaan wat beter en anders kan. De komende tijd voert de ombudsman gesprekken met gemeenten over de ondersteuning van mantelzorgers en over de menselijke maat. Wil je meepraten? Laat het ons hieronder weten!

Reacties

2 reacties, meest recent: 31 maart 2022
  • Mooie stappen!

    Belangrijk is wel om ook binnen gemeenten aan het bewustzijn te werken. Ook gemeenten zien mantelzorgers als een doelgroep die onder een bepaalde wethouder/ambtenaar/afdeling valt. Maar ook gemeenten vergeten vaak dat onder alle 'afdelingen' mantelzorgers te vinden zijn. Ook bij sport, wonen, welzijn, inkomen/financiën/bijstand, enz.. Er is dus niet maar 1 afdeling die hier bij stil hoort te staan, maar ze zouden samen op moeten trekken. (én de gemeente is ook een werkgever die mantelzorgers in dienst heeft.)

    Tanja Beerten

Trefwoorden