beslagvrije voet en terugvorderingsrecht

  • nov 2022
  • Cieka Galenkamp
  • 2
  • 533
De Raadbaak

Mag een Gemeente bij het terugvorderen van leningen etc de beslagvrije voet buiten beeld houden? Gemeente beroept zich nu op recht in Participatiewet.

Reacties

2 reacties, meest recent: 17 november 2022
  • Hallo Cieka en Kirsten, de website SchuldInfo.nl geeft hier een helder antwoord op. Citaat:

    "Rekening houden met de beslagvrije voet

    Voor de invordering van teveel ontvangen uitkering en voor de inning van de daarmee samenhangende boetes geldt dat rekening moet worden gehouden met de beslagvrije voet. Dit is ook het geval wanneer het direct op de uitkering wordt verrekend. Wanneer de uitkering (tijdelijk) lager is omdat een maatregel wordt opgelegd vanwege het niet voldoen aan bepaalde verplichtingen, kan dit tot gevolg hebben dat er ook minder ruimte is om te verrekenen.

    De hoogte van de beslagvrije voet bij een inkomen tot bijstandsniveau is gelijk aan 95% van dat inkomen incl. vakantietoeslag. De gemeente heeft de keuze om maandelijks 5% of het vakantiegeld te verrekenen.
    Op de bijstandsuitkering mogen in de 6 voorafgaande maanden ontvangen inkomsten worden verrekend met de uitkering zonder rekening te houden met de beslagvrije voet (tot 1 januari 2015 gold dit voor een periode van 3 maanden)."

    Het mag dus niet, de BVV moet gerespecteerd worden, tenzij het om ontvangen inkomsten gaat (artikel 58 Participatiewet).