Verhoging minimumloon moet ook mensen met schulden en een beslag op inkomen meer financiële ruimte bieden

 • dec 2022
 • John Waterman
 • 8
 • 474
De Raadbaak

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/12/29/verhoging-minimumloon-moet-ook-mensen-met-schulden-en-een-beslag-op-inkomen-meer-financiele-ruimte-bieden

Ik vraag me werkelijk af of burgers met geen of onvoldoende doenvermogen in staat zijn om al dan niet via schuldhulpverleners, bewindvoerders, sociaal raadslieden en rechter-commissarissen voor elkaar te krijgen om hun extra inkomen of extra AOW-pensioen niet in de handen van de schuldeisers te doen laten belanden ingaande januari 2023. Alleen bij mensen die een bijstandsuitkering ontvangen gebeurt dit "automatisch".

Reacties

8 reacties, meest recent: 2 januari 2023
 • Aangepast op 30 december 2022

  Ik kan het alleen maar met @brwaterm eens zijn. Zoals ook burgers de energietoeslag niet hebben aangevraagd, terwijl ze er wel recht op hebben: Minister Carola Schouten: 90 procent heeft energietoeslag aangevraagd - Dagblad van het Noorden (dvhn.nl).

  Ouderen, niet digitaal vaardigen, dak- en thuislozen, licht verstandelijk beperkten, laaggeletterden, verslaafden, psychische problematiek, psychiatrische stoornis, zorgmijders, et cetera. De groep met beperkt of ontbrekend doenvermogen is groot en groeiend.

  Om iedereen te bereiken, zal outreachend gewerkt moeten worden. In extremis: huisbezoeken. Het is niet ingewikkeld om de wijken en instellingen aan te wijzen waar deze burgers verblijven. Struikelblok: beschikbare fte.

 • Bij gelijke stukken krijg ik al snel jeuk....

  Waarom moeten mensen ZELF aangeven dat de beslagvrije ruimte groter moet? Dit is iets wat beslagleggers, curatoren, bewindvoering met 1 ram op het toetsenbord naar boven kunnen bijstellen en JA dan veranderen de aflossingen en bedragen in de keten daarna: het zij zo.
  Nee in plaats van de mensen die wel kennis en kunde bezitten dit bericht gewoon per mail/post vanuit de overheid te doen toekomen, gaan we de doelgroep die niet zelfstandig over hun geld kan beschikken vragen om hier even op te handelen.

  En dan stellen we daarna een paar mensen aan, die mensen helpen die er niet uitkomen. Die mensen kwamen er al niet uit, die hebben hele andere hulp nodig dan onnodige rompslomp. Het hele minimumloon gaat omhoog DUS de beslagvrije voet ook, volgens mij kan dat met exact zo weinig woorden als op hoge hand deze knoop doorgehakt wordt.

 • Hartelijk dank @astridrensen en @jambient1965 voor jullie reactie. Het kan en moet ook eigenlijk veel simpeler ingericht worden en zo zijn er helaas nog vele andere voorbeelden te bedenken waarbij de meest kwetsbare burger die het over het algemeen al moeilijk genoeg heeft, doordat er vaak geen doenvermogen aanwezig is, het hardst getroffen wordt op elk gebied. Hierin werd ik onlangs nog gesterkt door dit radio interview: https://www.nporadio1.nl/nieuws/dit-is-de-dag-2/4d62ba08-4c6a-4d28-951c-1bb1fd283cb9/laat-alle-armoederegelingen-uitvoeren-door-een-instantie

 • Beste @jambient1965, is jouw open brief in het Sociaal Bestek ook in zijn geheel ergens te lezen. Nu moet ik een abonnement afsluiten om het lezen en ik zie daar liever vanaf.

 • Beste @brwaterm, helaas heb ik geen invloed op hoe Sociaal Bestek mijn artikelen online publiceert. Ze staan allemaal achter een betaalmuur. De blogs die ik voor ze schrijf, zijn wel openbaar.

Trefwoorden