Google. Wat doe jij ermee?

  • apr 2021
  • Judith de Wijn
  • 11
  • 843
De Raadbaak

Ik denk dat ik wel kan zeggen dat iedereen bekend is met de zoekmachine Google. Ook jij maakt in de meeste gevallen gebruik van Google. Bijvoorbeeld voor het boeken van een vakantie of het vinden van een mooie aanbieding. Maar ook voor het verzamelen van achtergrondinformatie in professionele zin wordt vaak gebruik gemaakt van 's werelds grootste zoekmachine.
Waar ik benieuwd naar ben is hoe jij als professional te werk gaat in Google. Hoe vind jij informatie of antwoorden om cliënten verder te helpen?

Hieronder staan een drietal vragen die helpen dit inzichtelijk te maken. Antwoorden kun je geven in het reactie veld onder het bericht. Ik ben erg benieuwd naar jouw manier van zoeken, help je mee?

  1. Maak je in je werk veel gebruik van Google?
    • JA / NEE (noteer antwoord in reactie veld)
  2. Noteer in het reactie veld een top10 (meer mag ook) van de door jou (als professional) meest gebruikte zoektermen tijdens een zoekopdracht in Google.
  3. Hoe bepaal jij op welke advertentie in de zoekresultaten je klikt?
    • Je klikt altijd de bovenste advertentie aan
    • Je vermijd advertenties waar Advertentie of Ad voorstaat
    • Je klikt op de advertentie die het best aansluit bij jouw zoekopdracht
    • Je hebt geen voorkeur, je klikt willekeurig

Reacties

11 reacties, meest recent: 19 mei 2021
  • Hoi Judith,

    In mijn huidige werk maak ik niet heel veel gebruik van Google. Als ik het gebruik, is dat veelal omdat ik informatie zoek over een voor mij onbekend onderwerp of aanknopingspunten zoek voor iets. Internet is niet altijd betrouwbaar, dus ik ben er terughoudend in.

    Je tweede vraag vind ik lastig. In zoekterm die ik veel gebruik is in elk geval 'rechtspraak' en 'wet'. Verder zou ik het niet kunnen zeggen

    De advertenties mijd ik vaak. Als ik een link selecteer kijk ik vaak naar de tekst eronder waar je soms uit af kan leiden in welke context de term gebruikt wordt. En uiteraard de website, is het een forum of een website van een sdvocatenkantoor bijv.

    Hoop dat je er iets mee kunt.

    Groetjes Annette

  • Hoi Annette,

    Hier kan ik zeker wat mee. Dank je wel voor je reactie.

    Groet Judith

  • Hoi,

    Ik maak in mijn huidige werk niet veel gebruik van google.

    Mijn ervaring is dat er veel ook op staat wat niet klopt of al oud nieuws is en je het daarom ook niet kan gebruiken voor info/advies.

    Wel is het soms handig om snel een site vinden zoals rechtspraak.nl of belastingen of andere overheidssites. Die vertrouw ik nog wel .

    Hop dat jer iets mee kunt. Succes!

    Groetjes,

    André

  • Wat ik zelf een handige zoektip vind is om meer algemene informatie op te zoeken door te googlen in combinatie met de zoekterm 'rijksoverheid'. Mijn ervaring is nl. dat het Rijk meestal meer heeft uitgedacht dan wij vooraf bedenken.

    Een andere leuke tip is om je zoekvraag te combineren met de term 'infographic'. Dat is vaak heel verhelderend en scheelt een boel leeswerk ;) Erg behulpzaam ook om bepaalde dingen aan burgers uit te leggen. Zie bijvoorbeeld: https://twitter.com/OM_Verkeer/status/986955049812348929/photo/1 over het feit dat een ingevorderd rijbewijs zowel een strafrechtelijk als een bestuursrechtelijk traject kent. Iets waar we regelmatig klachten over krijgen omdat mensen dit niet weten en niet begrijpen.

    Hier vind je er een hele hoop verzameld: https://nl.pinterest.com/bettyfeenstra/rijksoverheid-infographics/ Wel even opletten of ze nog actueel zijn natuurlijk!

  • Wat een goede tip Natalia. Weet zeker dat meer collega's hier wat aan hebben!

  • Ha Judith,

    Ik maak redelijk vaak gebruik van Google. Ik gebruik het bijvoorbeeld om snel iets na te zoeken (was een bepaalde termijn ook alweer twee of drie maanden?). In sommige gevallen is dat sneller dan onze interne kennisbank; die is heel uitgebreid, maar daardoor ook iets minder toegankelijk soms. Wat ook fijn is: onderwerp plus BW googelen, om direct het goede wetsartikel te krijgen. Vervolgens het wetsartikel googelen om te kijken of dat inderdaad het juiste artikel was ;-)

    Als ik een onderwerp niet goed ken, gebruik ik Google globaal, bijvoorbeeld om blogs van advocaten te zoeken. In dat laatste geval ben ik een stuk voorzichtiger: advocatenblogs zijn doorgaans erg goed, maar advertenties sla ik eigenlijk altijd over.

    Groet,

    Evine

  • Dank je wel Evine, dit geeft een mooi beeld van je zoekgedrag.

  • Dag Judith

    jouw vraag trek ik iets breder naar het fenomeen “dr. Internet”.

    Google of Linked-In, Facebook of Twitter. Omdat ik het daar zoek of vind, lees of medegedeeld krijg is het het dus de waarheid. Mijns inziens onderscheiden professionals zich door meerdere bronnen te raadplegen (en dat is wat anders dan naar kortingen zoeken) en zelf ook kritisch te zijn in het zoeken, bv door de juiste semantiek te gebruiken. Met name daar, het vinden op de juiste trefwoorden en het gebruik van de juiste semantiek is veel winst te halen. In “zorgtaal” noemen we dat “problematiseren” of te wel doorvragen.

    Met doorvragen haal je ook de ruis uit communicatie en bereik je de kern van de vraag of het probleem.

    Gr Hendrik-Jan

  • Hoi Gert-Jan,

    Het kiezen van juiste trefwoorden is inderdaad belangrijk in het vinden van de voor jouw relevante informatie. Dank voor je reactie.

Trefwoorden