Het systeem Nederland begrijpen
Dag allen, In mijn functie van sociaal raadsvrouw ervaar ik regelmatig dat de overheid het als vanzelf...
Sins de Huisvestingswet 2015 hebben de slachtoffers van huiselijk geweld recht op urgentie voor huisvesting. Mits er in die gemeente een huisvestingsverordening is. Deze maatregel is om doorstroom in/ uit de opvang te bespoedigen. De gemeenten mogen ook geen bindingseis stellen. In de parktijk maken we nog regelmatig mee dat gemeenten niet op de hoogte zijn van deze bepaling en ook geen aangifte(proces verbaal) vragen. In de praktijk ervaren we dat gemeenten de regeling niet kennen, het weigeren toe te passen, toch een aangifte vragen of verwijzen naar een gemeente waar wel genoeg huisvesting is. Vaak ontraden we om urgentie aan te vragen in grote steden tenzij het netwerk daar dus juist is. Wat is jullie ervaring met de toepassing van de uitzonderingspositie van slachtoffers van huiselijk geweld in de huisvestingswet?
Reacties
@mohamad @daniellaheirweg weten jullie wie hier ervaring mee heeft?
Hi Tamar, Ik denk dat Jacco Holthuis of Natalia hierin het beste verder kunnen helpen.
Groeten Daniella
@nataliamolina
Voor anderen hier op de Raadbaak die dit probleem herkennen. De Nationale Ombudsman heeft een aantal jaar geleden twee onderzoeken gepubliceerd over dit onderwerp. Vrouwen in de knel en daarna een vervolg hierop Vrouwen uit de knel. @dvanschaik jij had deze al gezien, maar wellicht is het relevant voor anderen. Er komt trouwens binnenkort een longread aan over dit onderwerp. Ik zal deze hier delen.
Dag Tamar,
Bedankt voor je reactie. Ik ben benieuwd naar de longread.
hartelijke groet,
Debby
Hoi Debby, ons uitgebreide artikel met een reconstructie van 5 jaar onderzoek over 'vrouwen in de knel' lees je hier.
Heb je ook al gezien dat de VNG een handreiking heeft gemaakt voor medewerkers van gemeenten: https://vng.nl/nieuws/handreiking-beschikbaar-voor-aanpak-knelpunten-vrouwenopvang