De Raadbaak

Webinar video

 • 7 jul
 • Tamar Berger
 • 9
 • 195

Goedemorgen allemaal,

Voor degenen die het webinar hebben gemist, of terug willen zien. Je kunt de video vinden in het afgeschermde deel (Niet openbare vragen) van de Raadbaak

Reacties

9 reacties, meest recent: 13 juli
 • Hartelijk dank voor het delen van de video van de webinar. Als antwoord van mijn vraag hoe de kloof te dichten tussen gemeente en burger hoorde ik van Reinier vooral terug dat de gemeente het besef moet hebben hoe het is om schulden te hebben, dat ze moet luisteren en moet achterhalen waar er mogelijk nog meer problemen zijn. De menselijke maat hanteren werd ook meermaals genoemd. Het lijkt mij interessant dit verder nog een keer uit te diepen en te bekijken: ''Hoe dan..?" Hoe luister je beter? Hoe hanteer je als overheid de menselijke maat? enz.

  Ik ben in ieder geval weer een stukje wijzer geworden en ga verder nadenken hoe ik de gemeente kan laten leren 'begrijpen' hoe het is om schulden te hebben. Ik denk dat het bijvoorbeeld een goed idee is om burger en gemeente samen rond de tafel te krijgen en op die manier gewoon eens in gesprek te gaan.

 • Super fijn om te horen dat dit jou weer op weg helpt om verder te denken! Ik denk dat er zeker andere Raadbaak leden zijn die verder zouden willen praten over het praktische deel hiervan. Er zijn hier overigens ook leden die werken voor Gemeenten. Dit kun je terugvinden door in het zoekvenster 'gemeente' in te typen. Ik tag er hier even een paar, misschien vinden jullie het interessant om verder te praten @tinaakkerhuis @linda1978 @oekemulder @jolanda @jeroenvloedbeld @catharina888 @jolanda2408

 • Goedemiddag Tamar en anderen,

  Ik ben altijd beschikbaar om over dit onderwerp verder te praten. Mede daarvoor ben ik bereikbaar via j.vloedbeld@soest.nl, maar ook via (en dat is vooral met het oog op de vakantieperiode handig) jeroenvloedbeld@gmail.com en 0637163457.

  Hartelijke groeten,


  Jeroen

 • Misschien leuk, als er meer mensen zijn die interesse hebben, om laagdrempelig binnenkort een keer een call op te zetten waar we elkaar kunnen spreken.

 • Heel erg bedankt voor het delen van de link en de mededeling dat het webinar terug te kijken is. Tijdens het terugkijken van het webinar heb ik 1 vraag die steeds terug komt: Wat vind de nationale ombudsman van de stap van gemeenten om de financiering van opbouwwerk/sociaal cultureel werk te verminderen/stoppen?

  Deze vraag heb ik vooral omdat deze professionals tussen de bewoners staan en vaak de vragen al hadden opgehaald en ook beantwoord voordat de vraag überhaupt bij de gemeente gesteld ging worden. Zij waren de professionals die de eerste contacten hadden met de burgers die niet snel een vraag stellen aan een hulpverlener. Zij waren de professional die de burger een duwtje in de rug kon geven of aan de hand kon nemen om de juiste vragen op de juiste plek te stellen OF die ze kon motiveren om wat langer vol te houden zodat ze wel geholpen konden worden. Zij wisten vaak in de lokale politiek de juiste weg te bewandelen en konden de tijd nemen voor de burgers. Zij hadden laagdrempelig contact met de bewoners en wisten (soms tot in de detail) hoe het ging in een wijk.

  Sinds de bezuinigingen en transformaties zijn er verschillende gemeenten waar deze functie niet meer bestaat. Het zou ondergebracht worden in de wijkteams (of welke naam de teams ook gekregen hebben) maar ik merk dat deze mindset bijna verdwenen is. Waar is het 'present' zijn in een wijk gebleven? Ik hoop dat dit niet voor heel Nederland geldt en dat dit alleen in de achterhoek veranderd is, maar ik ben er bang voor.

 • Hoi @anneforte, interessante vraag. Ik ben werkzaam bij Frontlijn. Wij kunnen bewoners helpen met praktische zaken als het zoeken van een huis. Maar ook vooral hulp bij de financiële zaken. Laatst heb ik een training vanuit de gemeente gevolgd genaamd: het overleefhuis. Hierin werden deelnemers meegenomen om in te leren in te leven in mensen die schulden hebben. Dit heeft mij in ieder geval geholpen om mij in te leven in bewoners met schulden. Ik weet niet uit mijn hoofd om deze training elders gegeven wordt. Maar ik zou dit kunnen navragen.

  Ik hoor het wel van je als je dit interessant vindt!

  Mvg,

  Tina Akkerhuis

 • @anneforte zullen we een call inplannen om het onderwerp van de menselijke maat nog wat verder uit te diepen met leden die er over mee willen praten? Ik kan het hier in de groepsagenda delen en een MS Teams link aanmaken.

Trefwoorden